”August Strindbergs naturalistiska drama Fröken Julie (1888) fortsätter att spelas på scener världen över – också 134 år efter att den först kom ut i bokform. Det är en lång livslängd för en pjäs som på så många sätt är fast förankrad i en svunnen tid.”

Med dessa ord inleder Dick Claésson vårt nya utställningsrum om regissören Alf Sjöbergs radiouppsättning av Fröken Julie från 1957. I samarbete med Sveriges Radio Drama hissar Litteraturbanken nu ridån för vår nya utställning:

DRAMAKLASSIKER FRÅN SVERIGES RADIO DRAMA.
EN UTSTÄLLNING OM OCH MED SVENSK RADIOTEATER.

Utställningen lyfter fram föreställningar ur Sveriges Radio Dramas arkiv och ställer dessa jämsides pjästexter, bilder, arkivfynd och annat kringmaterial.

I rummet om Fröken Julie hittar du inte bara Sjöbergs nedklottrade regimanus, Strindbergs manuskript och fotografier från repetitionerna – här hittar du även en unik inspelning med skådespelarna från Strindbergs Intima teater. Alrik Kjellgren, Helge Wahlgren, Maria Schildknecht, Anna Flygare-Stenhammar, Fanny Falkner, Nils Johannisson och Manda Björling berättar här om tiden på teatern.

Ta dig vidare till utställningsrummet om Fröken Julie här, eller läs vidare om de fyra återstående pjäserna som behandlas i utställningen.

Dramaklassiker

Fotografiet som används i utställningens affisch, och som föreställer skådespelaren Eva Dahlbeck (1920–2008), är taget av Bertil S-son Åberg, SVT Bild (1954). – Blogginläggets bild, som föreställer Ulf Palme och Inga Tidblad under inspelningen av Fröken Julie, är taget av Bertil S-son Åberg, SVT Bild.