Stina Ekblad
Stina Ekblad.

Så var dagen äntligen kommen. Idag föräras vår Ljud & Bild-sida med ett åttiotal dikter inlästa av skådespelaren Stina Ekblad. Tidigare i höst hörde vi henne läsa Anna Greta Wides avskedsord ”Att veta att man skall dö”, men nu publicerar vi hela det pärlband av svensk lyrikhistoria som inspelades under två septemberdagar 2022.

I spellistan undertill vägleder Stina Ekblad oss genom tider och grundstämningar. Ljudantologin sträcker sig hela vägen från Hedvig Charlotta Nordenflychts 1700-tal fram till vår samtids Lennart Sjögren. Och längs resan möter vi oro hos Johan Ludvig Runeberg, förundran hos Werner Aspenström, vrede hos Ingrid Sjöstrand och mycket, mycket mer. För sådan är dikten: den bottnar i hjärtat, och hjärtat skärmar sig varken för passion eller obehag.

Lyssna! Läs! Klicka dig runt i diktlandskapet nedanför och häpna över de tolkningar som Stina Ekblad här erbjuder oss.


Inläsningarna är upphovsrättsskyddade. Werner Aspenströms, Gunnar Björlings, Stig Dagermans, Gunnar Ekelöfs, Karl Ragnar Gierows, Hjalmar Gullbergs, Gunnar D Hanssons, Rut Hillarps, Lennart Sjögrens, Ingrid Sjöstrands, Maria Wines och Anna Greta Wides texter återges med tillstånd från rättighetshavarna. – Blogginläggets bild, en målning av Gustaf Fjæstad, har vi lånat från Wikimedia.