Vintertid är här. Lusse långnatt har än en gång svept sin skugga över land och rike, och i Litteraturbankens redaktionsfönster tindrar det tredje ljusets låga. Vi räknar dagarna till jul.

Visst är vintermörkret anledning nog att tända läslampan? Ibland behöver vi rentav en uppdiktad tillflyktsort där vi slipper slask och julstress. Litteraturbanken erbjuder en sådan fristad. Vårt bibliotek är öppet i alla väder under dygnets alla timmar!

För att slippa den beslutsångest som infinner sig inför julledigheten har vår redaktion i år sammanställt ett litet urval julgodis. Somligt sött och lättsmält, annat med tuggmotstånd. Några salta karameller finns där med. Läs mer nedan och plocka fritt ur godisskålen!

Får vi till exempel fresta med Viktor Rydbergs Lille Viggs Äfventyr på Julafton – boken som mer än någon annan format våra föreställningar om jultomten. I våra samlingar hittar du berättelsen både med Ottilia Adelborgs och Jenny Nyströms klassiska illustrationer från 1895 respektive 1875.

En annan klassiker hittar du under bokstaven D: Charles Dickens A Christmas Carol. Denna kortroman är kanske vår tids mest lästa julberättelse, och i Litteraturbankens bibliotek finner du den i tre svenska översättningar från 1844, 1867 och 1918. Bara titlarna ger en liten inblick i översättningskonstens friheter: Jul-aftonen. En berättelse om andar och syner (1844), Lofpris öfver julen (1867) och En julsång på prosa (1918).

Juldikter hos Litteraturbanken.

KARIN BOYE: JUL 1939
NILS FERLIN: JULAFTON
ERIK GUSTAF GEIJER: JULAFTON. TILL MIN DOTTER
ANNA MARIA LENNGREN: JUL KLAPPAR
VIKTOR RYDBERG: TOMTEN

Förutom Harry Martinsons Aniara (1956), som givetvis lämpar sig för alla årstider, hittar vi även i biblioteket en lunta dikter och prosastycken skrivna av Martinson som publicerades i landets jultidningar under åren 1929–1939. I de tidigaste texterna är han ung och prövande – han har ju knappt hoppat i land efter ungdomens äventyr till havs. Så kretsar också dikterna kring havet.

Läs Harry Martinsons jultidningstexter här, eller kika vidare på tidningsframsidorna nedanför.

Den historiskt intresserade piggas med största sannolikhet upp av vårt senaste tillskott: folklivsforskaren Nils Keylands Julbröd, julbockar och Staffanssång. Dokument rörande den svenska allmogens julfirande (1919).

Varför sprättade de sörmländska stjärngossarna kodynga på stuggolven? Varifrån stammar egentligen julbocken? Hur firade gotlänningar jul ”på hednavis”? Allt detta och mer därtill ger Keyland svar på. De 170 sidorna bjuder dessutom på ett rikt bildmaterial du sent ska glömma.

Fler juldikter i urval.

HARRIET LÖWENHJELM: ADVENT, ADVENT
GUNNAR MASCOLL SILFVERSTOLPE: JULAFTONSMORGON
JOHAN LUDVIG RUNEBERG: JULQVÄLLEN
LINA SANDELL-BERG: JULAFTON I KOJAN
ALICE TEGNÉR: JULAFTON

Vi får heller inte glömma de julantologier Litteraturbankens redaktionsmedlemmar satt samman under åren. 2018 utgavs exempelvis Små vansinniga tomtar. En samling julkåserier under ledning av Paulina Helgeson och Thérèse Hagedorn-Oskarsson. Häri hittar du nyskrivna såväl som äldre muntra tankar om julen signerade Bang, Kar de Mumma, Viola, Kristian Wedel bland många andra.

Söker du istället något kusligare hänvisar vi till den 2019 utgivna antologin Då i vårt mörka hus … Skrock och skräck i jultider (i urval av Cai Alfredson & Thérèse Hagedorn-Oskarsson). Julen är inte alltid vit, och framför allt är den sällan lika idyllisk som i fantasin. I antologin framträder julens mörkare sidor i texter av bland andra Victoria Benedictsson, Dan Andersson och Selma Lagerlöf.

Nerladdningsbara julantologier.

JULKLAPPSBOKEN (2017)LADDA NER SOM EPUB
SMÅ VANSINNIGA TOMTAR (2018)LADDA NER SOM EPUB
DÅ I VÅRT MÖRKA HUS … (2019)LADDA NER SOM EPUB

Ovanför hör du vispoeten Dan Berglund, skådespelaren Emilie Strandberg och vår redaktör Paulina Helgeson läsa noveller ur våra antologier.

Ljudkalendrar.

För några jular sedan hade vi det stora nöjet att samarbeta med professionella inläsare. 2019 knackade skådespelaren Martin Berggren samt författarna Ellen Mattson och Gunnar D Hansson på dörren till vår studio. Det var dags att spela in en julkalender! Resultatet blev tjugofyra inläsningar av isländska kortsagor. Litteraturbankens huvudredaktör Dick Claésson förklarade:

”Inget säger ju vinter, snö och jul som karga isländska landskap, stormande hav, svåra resor och ond bråd död i ett fjärran förflutet, allt inbäddat i ett poetiskt språk till brädden mättat med skönhet.”

Hör första luckans kortsaga i spelaren ovanför, eller klicka dig vidare till julkalenderns samlingssida. Där kan du lyssna på samtliga tjugofyra avsnitt i ett svep om du så önskar. Texterna, eller islänningatåtarna som de egentligen kallas, kan du i samma veva läsa i webbläsaren eller ladda ner till läsplattan via Litteraturbanken.

Redaktionens lästips.

OTTILIA ADELBORG: BARNENS JULBOK
FREDRIKA BREMER: JULAFTON OCH JULOTTAN
MARIA LANG: JAN OCH KATJA JAGAR JULTOMTEN

Rulle på Rullseröd framsida

2021 stod en ny julkalender i ljudformat för dörren. De karga isländska landskapen efterträddes nu av närmare belägna trakter. Årets julkalender var nämligen en klassiker i repris: Olle Mattsons Rulle på Rullseröd (1974). Nu fick vi följa den skolstrejkande pojken Rulle på den bohuslänska gården Rullseröd i väntan på jul.

Mattson skrev ursprungligen Rulle på Rullseröd för SVT:s julkalender 1974, men berättelsen är naturligtvis lika underbar i bokform! Undertill kan du höra första kapitlet läsas av skådespelaren och regissören Emilie Strandberg som tappert läste in boken i ett kör november 2021.

Hör samtliga kapitel här hos Ljud & Bild, eller ladda ner boken till läsplattan.

Vi kan med säkerhet konstatera att Litteraturbankens godisskål är djup och till brädden rågad av allehanda smaker, färger och former. För ännu hungriga magar finns givetvis mer att utforska! I vårt bibliotek hittar du i nuläget över 9000 verk, och i takt med att hela 1800-talet digitaliseras växer Litteraturbanken med drygt hundra verk varje månad. Det räcker och blir över för kommande jular.

Fler lästips.

CARL MAGNUS EKBOHRN: JUL-BOCKEN
SELMA LAGERLÖF: ”KARLN”. EN JULSÄGEN
CONSTANCE ULLNER: JULKLAPPS RIM
ERIK ZETTERSTRÖM: KAR DE MUMMAS JULBOK 1942


Blogginläggets bild, ett julkort illustrerat av Jenny Nyström, har vi lånat från Enköpings museum.