Karin Boye, staty i Göteborg
Karin Boye-statyn utanför Stadsbiblioteket i Göteborg.

”Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?”

Vill du förgylla dessa rader av Karin Boye med en diktinläsning? Kom då till Bältespännarparken i Göteborg torsdag den 15 juni. Här står vi mellan 15.00–19.00 utrustade med mikrofon och bandare och är redo att spela in den intresserade allmänheten!

Som en del av de festligheter som äger rum under Göteborgs 400-årsjubileum tänker vi hylla litteraturstaden Göteborg genom att skapa en liten antologi med Göteborgsdikter, lästa av er – stadens invånare. Inspelningarna publicerar vi sedan här på Ljud & Bild.

Det spelar ingen roll om du är en erfaren uppläsare eller om du bara vill prova på för första gången. Alla är välkomna att delta och låta sina röster bli en del av denna samling av Göteborgsdikter.

I dikturvalet hittar du poesi med Göteborgsanknytning i bred bemärkelse – det vill säga dikter av författare som verkade i Göteborg, liksom texter som själva handlar om Göteborg. Här finner du således både Karin Boyes odödliga ”Ja visst gör det ont” och Evert Taubes ”Min älskling”, men även Karl Gerhards Göteborgsvisa ”I de ökända kvarteren i det ruskiga Marseille” och ett par Anna Greta Wide-dikter, för att nämna ett fåtal.

Här nedanför hittar du den fullständiga listan över dikturvalet. Klicka på dikttiteln för att komma till texten hos Litteraturbanken. Texthäften har vi även på plats!


Blogginläggets bild, som är fotograferad av användaren Shyguy24x7, har vi lånat från Wikimedia Commons (CC BY-SA).