Sara Ranta-Rönnlund är författaren som växte upp i en nomadiserande renskötarfamilj i Leivas sameby. Hennes författarskap är på många sätt en vidräkning med uppväxtmiljön. Ranta-Rönnlund beskriver det samiska samhället som patriarkalt och primitivt, inte sällan präglat av djupt religiös laestadianism. Men hon var också en vass kritiker av den samtida, svenska politiska debatten i samefrågan. Klassikerpodden Verket läser Ranta-Rönnlunds debutbok Nådevalpar från 1971 och diskuterar ett i många avseenden unikt författarskap i den svenska litteraturen.

Gäster i studion är Katarina Pirak Sikku och Anne Heith. Katarina Pirak Sikku är målare, fotograf och tecknare. Anne Heith är docent i litteraturvetenskap, verksam vid Umeå universitet och bland annat specialiserad på samisk litteratur. Samtalet leds av Paulina Helgeson.

Självklart hittar du Sara Ranta-Rönnlunds Nådevalpar, jämte hennes övriga tre böcker i Litteraturbankens digitala samlingar. Du kan enkelt ladda ner dem till din läsplatta helt gratis, eller läsa böckerna direkt i webbläsaren!


Verket – en podd om klassiker är ett samarbete mellan bildningsmagasinet Anekdot vid Stockholms universitet, Nationalmuseum, Dramaten och Litteraturbanken.

Samtalsledare: Paulina Helgeson
Inspelningsteknik: Martin Joviken
Klippning: Urban Göranson
Producent: Magnus Bremmer