Önskar du levandegöra den svenska litteraturskatten? Kan du tänka dig att skänka allmänheten din röst och tolkning? Då väntar vi på dig under Bokmässan. I år slår nämligen Litteraturbanken läger i mässans inspelningsyta Poddboxen. Här spelar vi in alla som önskar att läsa in en dikt ur Litteraturbankens samlingar! De bästa inläsningarna tillgängliggör vi sedan här på Ljud & Bild.

I det rika urvalet av dikter finner du verk från tre sekel av den svenska litteraturhistorien. Här kan du exempelvis välja allt från Edith Södergran och Dan Andersson, till Hedvig Charlotta Nordenflycht och Carl Michael Bellman. På plats förser vi givetvis alla inläsare med dikthäften – vill du däremot öva i hemmets lugna vrå så finner du den kompletta listan med dikter längst ner i detta blogginlägg.

Söndagen den 1 oktober hälsar vi dig välkommen till Poddboxen. Här står vi redo med mikrofonen mellan 11.00–14.00. Givetvis får alla delta i mån av tid! Kolla in kartan nedan för att hitta platsen på mässgolvet.

Tidigare inläsare

I Litteraturbankens avdelning Ljud & Bild kan du redan lyssna till hundratals diktinläsningar. Här samsas historiska inspelningar av författarna själva med vårt eget producerade material inspelat tillsammans med skådespelare. Men nu är vi alltså på jakt efter nya röster att komplettera vårt ljudbibliotek med.

Redan i somras inbjöd vi Göteborgs invånare att läsa in västkustdikter under Göteborgs 400-årsjubileum. Det blev en stor framgång, och under de tre eftermiddagarna i Bältespännarparken lyckades vi spela in över hundra dikter. Hela ljudantologin publicerar vi först nästa vecka, men här kan du redan höra två smakprov på hur det lät när göteborgarna stod framför mikrofonen.

Ovanför hör du Ingrid Winblads inläsning av ”Ja visst gör det ont”, samt Maria Fahl läsa ”Vår i stapelstaden”. De spelades in för Litteraturbankens räkning sommaren 2023.

Dikturval:

CARL JONAS LOVE ALMQVIST:
”DU GÅR ICKE ENSAM”

DAN ANDERSSON:
”OMKRING TIGGARN FRÅN LOUSSA”

CARL MICHAEL BELLMAN:
”FJÄRILN VINGAD SYNS PÅ HAGA”

KARIN BOYE:
”DIN RÖST”

KARIN BOYE:
”I RÖRELSE”

KARIN BOYE:
”JA VISST GÖR DET ONT”

GUSTAF FRÖDING:
”I UNGDOMEN”

GUSTAF FRÖDING:
”TAKT”

ERIK GUSTAF GEIJER:
”PÅ NYÅRSDAGEN 1838”

VERNER VON HEIDENSTAM:
”VORE JAG ETT LITET BARN”

ERIK AXEL KARLFELDT:
”DINA ÖGON ÄRO ELDAR”

ERIK AXEL KARLFELDT:
”HUSVILLA ANDAR”

ANNA MARIA LENNGREN:
”MIN DAGBOK”

ANNA MARIA LENNGREN:
”REFLEXION”

OSCAR LEVERTIN:
”PÅ JUDISKA KYRKOGÅRDEN I PRAG”

HARRIET LÖWENHJELM:
”JAKT PÅ FÅGEL”

HARRIET LÖWENHJELM:
”TAG MIG, HÅLL MIG, SMEK MIG SAKTA”

HEDVIG CHARLOTTA NORDENFLYCTH:
”MIN LEVNADS LUST ÄR SKUREN AV”

HENRY PARLAND:
”EN MOR KOM TILL MIG”

ANNA MARIA ROOS:
”BLÅSIPPAN UTE I BACKARNA STÅR”

JOHAN LUDVIG RUNEBERG:
”DEN ENDA STUNDEN”

VIKTOR RYDBERG:
”TOMTEN”

LINA SANDELL-BERG:
”GUDS BARNS TRYGGHET”

BIRGER SJÖBERG:
”… SOM SKER VID SOMMARVAKAN …”

CARL SNOILSKY:
”SVARTA SVANOR”

ERIK JOHAN STAGNELIUS:
”TILL FÖRUTTNELSEN”

ERIK JOHAN STAGNELIUS:
”VÄN! I FÖRÖDELSENS STUND”

AUGUST STRINDBERG:
”VID AVENUE DE NEUILLY”

EDITH SÖDERGRAN:
”DET FINNES INGEN SOM HAR TID I VÄRLDEN”

EDITH SÖDERGRAN:
”LIVET”

EDITH SÖDERGRAN:
”VIERGE MODERNE”

KERSTIN SÖDERHOLM:
”NÄR VI MÖTTES –”

KARL AUGUST TAVASTSTJERNA:
”HEMÅT I HÖSTREGN”

ESAIAS TEGNÉR:
”SKALDENS MORGONPSALM”