Ingrid Elam.
Fotografi: Natalie Greppi.

I dagarna har Ingrid Elam – litteraturvetare, kritiker, författare – besökt oss i vår studio och till Ljud & Bilds fromma läst in ett antal klassiska noveller. Dessa läggs till våra samlingar så snart våren är här, så håll utkik efter dem! Men vi vill redan nu bjuda på en försmak av det som skall komma – och vad passar väl bättre än Dan Anderssons postumt utgivna novell Om vintern i de stora skogarna? Det är ju, trots allt, fortfarande vinter. Och även om du inte till vardags vandrar i stora och mörka skogar, så kan du alltid resa dit med Dan Andersson som ledsagare.

”Nu vill jag berätta för eder om vintern i de stora skogarna, hur det är när det sista brokiga lövet slitits av och lagt sig ned på sin ojämna och stenhårda bädd bland myrstackar och stelfrusen ljung för att bli till jord igen och stå upp nästa vår i en svamps eller blyg blommas kropp och så vända på nytt längtande, fast för oss osynliga ögon mot det stora valvet, det oändliga, därifrån sommarljuset och de svala regnen komma. Jag vill berätta om hur det var där långt inne i skogen när Yxsjö-Anders dog, och hur det var innan han dog och hur han tänkte och kände, hur han drömde innan hans medvetande drunknade i det som vi kalla evig natt, därför att vi ingenting veta om det. Om du frågar hur jag kan veta allt det som jag ämnar berätta så svarar jag: jag har drömt en del, jag har upplevat en del, jag har forskat ut en del och resten har jag hört av de murkna stockarna i stugan, av det multnade timret kring den väggfasta sängen, av tunnor och lårar och grytor och bohag, som han hållit i sina arbetarehänder, av yxor och liar, som han slipat och arbetat med.” – Läs hela novellen hos Litteraturbanken.se.

Ingrid Elams fotografi är taget av Natalie Greppi. – Fotografiet, som föreställer Dan Andersson, har vi lånat från Örebro läns museum.Inspelningen gjordes i Göteborg den 21 januari 2020 och inspelningstekniker var Martin Joviken.