Nils Ferlin vid köksbordet tillsammans med sångerskan Molly Åsbrink, 1955. Fotografiet, av en icke namngiven fotograf, är hämtat ur Albert Bonniers förlag. Ett familjeföretag 1837–1962. Etthundratjugofem år (1962).

Det tog många år innan Nils Ferlin på nytt fann ro att färdigställa ännu en diktsamling efter Med många kulörta lyktor från 1944. Hela sju års förberedelser av ihärdig läsning krävdes. Ingen av Ferlins tidigare samlingar hade tagit så mycket tid i anspråk. Åtminstone om man räknar bort den första som gick i tryck när Ferlin var 32 år gammal.

Ferlin blev sannolikt påverkad av den stora popularitet han vunnit under åren. Den underlättade inte för skrivandet. Men inom loppet av ett par veckor med intensivt arbete tog den nya boken slutligen form 1951. Samlingen fick titeln Kejsarens papegoja.

Medan den psykiska hälsan sakta men säkert bättrats – Ferlin hade vid den tiden undsluppit sjukhusvistelser för sin ångest under flera år – blev kroppens förfall ett faktum. Reumatismen och magplågorna som han länge utstått blev värre, tänderna sämre. Därtill berövades han sömnen och matlusten.

Det är därför en skör Ferlin som står vid mikrofonen och läser upp sina nya alster, när han besöker Sveriges Radio i samband med boksläppet. Men den sedvanliga ferlinska pondusen finns där ändå. Programmet sändes den 27 oktober 1951, och från och med idag kan man lyssna på det här nedan. Antingen på hela sändningen i den övre spellistan, eller på de separata dikterna längre ner.

”När jag med Thespiskärran reste runt
vårt fagra land med lite spratt och strunt
fann vi en tidning någonstans i glöm
där en kollega gavs ett högt beröm.

Och vår kollega var av kvinnligt kön
men tunn och tanig och rätt lite skön.
Man tog tillbaka att hon sålt sej fräckt
mot det att kritikern och hon blev släkt.

Det var ett snatter utan gräns och mått
hur denna trana dessa lovord fått.
Så blev det tyst. — Sen var det en som sa
helt oskuldsfullt: Men kanske var hon bra.”

– ”En möjlighet” ur diktsamlingen Kejsarens papegoja.


Inspelningen återges med tillstånd från Sveriges Radio och rättighetshavarna. Fotografiet, av en icke namngiven fotograf, är hämtat ur Albert Bonniers förlag. Ett familjeföretag 1837–1962. Etthundratjugofem år (1962).I Jenny Westerströms biografi Nils Ferlin. Ett diktarliv (1998) kan man läsa mer om Nils Ferlin och hans leverne.