Litteraturbanken är tillbaka med ett nytt avsnitt av Verket – en podd om klassiker. Idag handlar det om författaren och journalisten Ludvig ”Lubbe” Nordström (1882–1942).

När Nordström gav sig ut på vägarna 1938 för att undersöka bostäder på landsbygden väckte hans rapporter i radio enorm uppmärksamhet. Den efterföljande boken Lort-Sverige visar bilden av en landsbygd med snusk, smuts och förfall, där människor i vissa fall har det sämre än djuren i ladugårdarna. Men hur objektiv var Nordströms rapportering? Och hur typisk är Nordströms bok för det svenska 30-talets tänkande i stort?

Dagens gäst är Peter Forsgren, professor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet och specialiserad på svensk 1900-talsprosa.

Lort-Sverige hittar du som etext och epub i vårt digitala bibliotek. Och det går förstås lika bra att lyssna på de tio delarna ur radioserien Med Ludvig Nordström på husesyn här på Ljud & Bild!

Du kan lyssna på avsnittet i spelaren ovanför, men du hittar oss även i din vanliga poddapp och på Spotify.


Verket – en podd om klassiker är ett samarbete mellan bildningsmagasinet Anekdot vid Stockholms universitet, Nationalmuseum och Litteraturbanken.

Samtalsledare: Paulina Helgeson
Ljudproduktion och klippning: Urban Göranson
Inspelningsteknik: Pär Nordlund
Producent: Magnus Bremmer