Karl Gerhard
Karl Gerhard repeterar i sitt hem.

Det är dags för fler kupletter och anekdoter av Karl Gerhard (1891–1964). I dag har vi nämligen äran att presentera ytterligare ett radioprogram från 1947, i vilket den folkkäre revykungen sjunger både gamla klassiker och nyare sånger.

Mot slutet av 1940-talet var Karl Gerhards hejdlösa popularitet ett faktum. Under 1947 turnerade han land och rike för utsålda teatrar med enmansföreställningen Si, viskarlen kommer. I fjortonde kapitlet av Katt bland hermeliner (1956), en av Karl Gerhards memoarböcker, skildrar han våndorna inför premiären. Men också om det goda mottagandet som följde.

Revynamnet var inte taget ur luften – det travesterade den amerikanska dramatikern Eugene O’Neill (1888–1953), som tilldelats Nobelpriset tio år tidigare, och vars drama Si, iskarlen kommer just haft premiär på Dramaten.

Detta radioprogram, med samma titel som enmansföreställningen, inleds just med att Karl Gerhard underfundigt kontrasterar sin egen föreställning mot O’Neills pjäs på Karl Gerhardskt manér: ”I O’Neills drama är ju allt stillastående, utom publiken som ibland måste gå ut och ta sig en smörgås,” medan ”I Si, viskarlen kommer är allt liv och rörelse.”

Och vi kan bara hålla med om det senare. När Karl Gerhard uppträder, tillsammans med Gösta Alenius vid pianot, är det verkligen liv och rörelse. Lyssna på programmet i spelaren nedanför!

Om du hungrar efter mer Karl Gerhard vid programmets slut kan vi glatt meddela att det finns ytterligare sjutton radioprogram att lyssna på här på Ljud & Bild. Och som om inte det var nog har vi dessutom digitaliserat sju av hans böcker.


Inspelningen återges med tillstånd från Sveriges Radio och rättighetshavarna.Fotografiet (detalj) har vi lånat från Wikimedia.