Bland barnboksklassiker är få lika välkända som Lewis Carrolls Alice i Underlandet. Historien om Alice som trillar ner i ett kaninhål och upptäcker ett helt sagoland är bekant för långt många fler än de som faktiskt läst själva boken.

Ända sedan originalupplagan publicerades 1865 har nytolkningar och blinkningar till Alice förekommit i ändlös rad, inte minst i filmer och tv-serier. Vad är det som gjort historien om Alice så populär? Vilken betydelse fick Carrolls bok i 1800-talets litterära och mediala landskap? Och har John Tenniels kultförklarade originalillustrationer någonsin blivit överträffade? Klassikerpodden Verket introducerar en klassiker med stort K.

Gäst i avsnittet är Björn Sundmark, professor i engelsk litteratur på Malmö universitet. Han disputerade 1999 på en analys av Alice i Underlandet ur en muntlig tradition, undervisar om barnlitteratur ur ett globalt perspektiv och är även redaktör för den internationella forskningstidskriften Bookbird: Journal of International Children’s Literature.

Du kan lyssna på avsnittet i spelaren ovanför, men du hittar oss även i valfri poddapp och på Spotify. Lewis Carolls böcker hittar du även i Litteraturbankens bibliotek i svensk översättning av Emily Nonnen och Louise Arosenius.


Verket – en podd om klassiker är ett samarbete mellan bildningsmagasinet Anekdot vid Stockholms universitet, Nationalmuseum, Dramaten och Litteraturbanken.

Samtalsledare: Paulina Helgeson
Klippning: Urban Göranson
Producent: Magnus Bremmer