Karl Gerhard framför den ”trojanska hästen” i revyn Gullregn (1940).

År 1960 hade Karl Gerhard (1891–1964) bara fyra år kvar i livet. Men ännu kliade det i fingrarna. Ännu var ett och annat osagt. Och innan sin bortgång var han i stånd att publicera sin femte memoarbok Lite gullregn, att påbörja en sjätte, samt att medverka både på revyscenen och bioduken.

1960 var också året då Karl Gerhard återvände till Sveriges Radio för att bläddra i sitt färggranna minnesalbum i radions format. Ett decennium tidigare hade han tilldelats priset för bästa radioprestation med sin tjugo avsnitt långa radioföljetong. Den här gången var han tillbaka i inspelningsstudion för att göra upp med en period som hade spelat en avgörande roll i hans eget liv: krigstiden.

Lördagen den 25 juni sändes programmet ”Taggtråd och gullregn” – fyrtiofem minuter som fördjupade minnena av år 1940. Det handlar alltså om det brinnande världskriget, men också om året då Karl Gerhard skrev sin mest berömda, och sedermera förbjudna, kuplett ”Den ökända hästen från Troja”.

Vi låter Karl Gerhard själv få ordet: ”1940, det var händelserikt som ett skådespel av William Shakespeare. Nattsvarta bovar tycktes triumfera. Häxorna i Macbeth skrockade skadeglatt. Det fria ordet tog på sig Lady Macbeths nattlinne och försökte under sex långa sömngångarår tvätta händerna rena.”

Lyssna på programmet i sin helhet i spelaren nedanför!

Om du hungrar efter mer Karl Gerhard vid programmets slut kan vi glatt meddela att det finns ytterligare sjutton radioprogram att lyssna på här på Ljud & Bild. Och som om inte det var nog har vi dessutom digitaliserat sju av hans böcker.


Inspelningen återges med tillstånd från Sveriges Radio och rättighetshavarna.Fotografiet har vi lånat från Wikimedia.