August Strindbergs telefonlista
August Strindbergs egen telefonlista.

Ryms ett stycke mänskoliv på ett halvt ark papper? På den frågan måste vi svara jakande.

Det har August Strindberg (1849–1912) en gång för alla klarlagt med sitt mästerstycke till novell ”Ett halvt ark papper”, i den lilla samlingen Sagor (1903). I berättelsen möter vi en ”ung man med sorgflor på hatten” som på grund av en kvarglömd telefonlista i sin flyttstädade lägenhet konfronteras av minnena av ett äktenskap.

Berättelsen utspelar sig i en annan tid: telefonnumren består ännu endast av fyra siffror, mjölken är tuberkelfri, man färdas med häst och vagn … Men det är likväl en berättelse som angår oss, en novell som fortsätter att beröra ett drygt sekel efter dess författande.

Därför är vi glada att idag kunna presentera en inläsning av novellen. Det är skådespelaren och regissören Keve Hjelm (1922–2004) som läser. Lyssna i mediespelaren nedanför!

År 2020 besökte även Ingrid Elam oss och läste då in novellen för Litteraturbankens räkning. Märk väl att i varje inläsning skymtar en tolkning som är nog så intressant. Hör också hennes inläsning i spelaren nedanför.

Vi kan också tillägga att vår egen podcast Verket – en podd om klassiker laddade upp ett nytt avsnitt bara för några veckor sedan, och tillsammans med gästerna Ingrid Elam och Björn Meidal pratade vi då om just Strindbergs novell ”Ett halvt ark papper”.

Ta dig vidare poddavsnittet här!


Inläsningarna är upphovsrättsskyddade. Fotot av August Strindberg, taget av Per Bagge, har vi lånat av Lunds universitetsbibliotek, och fotot av Strindbergs telefonlista har vi lånat från Strindbergs Samlade Verk 52. Ensam. Sagor (sammanställd och kommenterad av Ola Östin, 1994).