Dramaklassiker

”Med romanen Farmor och Vår Herre tog Hjalmar Bergman avsked till borgerligheten. Det konstaterar författaren i brev till vännen och filosofen Hans Larsson strax efter bokens utgivning. Det låter ana hur nära romanen angick honom själv.”

Dessa ord inleder vårt nya utställningsrum om regissören Ingmar Bergmans radiobearbetning av Farmor och Vår Herre från 1956. Här utforskar vi mötet mellan de två giganterna Bergman och den underliga bakgrundshistorien till dramatiseringen av romanen.

Idag lyfter vi nämligen skynket för vår nya digitala utställning hos Diktens museum:

DRAMAKLASSIKER FRÅN SVERIGES RADIO DRAMA.
EN UTSTÄLLNING OM OCH MED SVENSK RADIOTEATER.

I samarbete med Sveriges Radio Drama lyfter vi här fram föreställningar ur SR:s arkiv och ställer dessa jämsides pjästexter, fotografier, manuskript och andra arkivfynd. Hittills finner du i vårt digitala museum fem pjäser – vid sidan av Farmor och Vår Herre hittar du även utställningsrum om August Strindberg, Karin Boye och August Blanche. Men med tiden ska utställningen utvidgas med fler radiopjäser.

Ta dig vidare till utställningsrummet om Farmor och Vår Herre, eller läs mer om Radioteaterns historia här.


Fotografiet som används i utställningens affisch, och som föreställer skådespelaren Eva Dahlbeck (1920–2008), är taget av Bertil S-son Åberg, SVT Bild (1954). – Blogginläggets bild, som föreställer Tora Teje i rollen som farmor, har vi saxat från Röster i radio, nr. 20, 1941.