Dramaklassiker

”Det jag nu berättar måste verka meningslöst för många, eftersom jag gör det alldeles självmant utan någons order. Jag är inte ens själv på det klara med avsikten min skildring. Jag vill och måste, det är alltsammans. Kanske är det min tjugoåriga fångenskap här i Universalstaten som gett mig modet.”

Klingar orden bekant?

Med denna parafras inleder skådespelaren Gunnar Björnstrand radiodramatiseringen av Karin Boyes roman Kallocain.

Pjäsen är ett av fem hörspel som du nu kan höra i vår digitala utställning Dramaklassiker från Sveriges Radio Drama. En utställning om och med svensk radioteater. I utställningen, som producerats i samarbete med Sveriges Radio, lyfter vi fram skådespel ur Sveriges Radio Dramas klassikerarkiv och kryddar dessa med spännande arkivmaterial, fotografier och berättelser om pjäsernas tillkomst.

Ta dig vidare till utställningsrummet om Kallocain här, eller läs mer om Radioteaterns historia här!


Fotografiet som används i utställningens affisch, och som föreställer skådespelaren Eva Dahlbeck (1920–2008), är taget av Bertil S-son Åberg, SVT Bild (1954). – Blogginläggets bild, som föreställer Gunnar Björnstrand i Radiotjänsts inspelningsstudio, är taget av Sören Hoffman, SVT Bild.