Jenny Nyström.

”Jenny Nyström, ger oss inte det namnet en hel del av den äkta svenska julstämningen? Snälla och glada tomtar med röda luvor och vita skägg, slädar med brandgula facklor på väg till julottan i gnistrande vit snö, festliga julgranar med röda äpplen och mångfärgade karameller.”

Så inledde radions Gösta Knutsson samtalet när han besökte konstnären och illustratören Jenny Nyström i hennes hem 1941. Hon var då 87 år gammal, och fortfarande pigg som en lärka.

Tack vare generöst tillstånd från Sveriges Radio kan du höra hela intervjun i mediespelaren nedanför. Nyström berättar i programmet om sina studieår i Paris, om illustrationerna till Viktor Rydbergs Lille Viggs äfventyr på julafton (1875), och slutligen om hur hon kom att bli tomtarnas mamma.

Läs mer och kika på fler illustrationer av Jenny Nyström i inlägget ”Illustratörens flit”, eller ta dig vidare till Nyströmavdelningen i Litteraturbankens bibliotek.


Inspelningen tillgängliggörs med tillstånd från Sveriges Radio. – Blogginläggets bild, ett julkort målat av Jenny Nyström, har vi lånat från Kungliga biblioteket. Fotografiet av Nyström, som togs av Tore Burnäs 1944, har vi lånat från Wikimedia Commons.