Zacharias Topelius

”Topelius hade många roller under sitt långa liv: journalist, prosaförfattare, historieprofessor, sagodiktare. Hans litterära produktion är överväldigande stor, ojämn och skiftande; även om mycket numer har glidit in i glömskan finns tillräckligt mycket kvar som levande litteratur”, skriver Tom Hedlund i en alldeles ny introduktion av Zacharias Topelius författarskap hos Litteraturbanken.

Av alla de roller Topelius iklädde sig är det främst för den som lyriker han är ihågkommen. Och när radion 1940 sände ett hyllningsprogram till hans ära var det just dikterna som stod i centrum. Sändningen hade titeln: ”Ljungblommornas skald. Ett Zacharias Topelius-program”.

Topelius tre första diktsamlingar gavs ut under titeln Ljungblommor, och med dessa etablerade han sig så småningom som ”Ljungblommornas skald”. Dessa första samlingar innehåller några av de dikter man i första hand förknippar med hans namn, exempelvis ”Vintergatan” och diktsviten ”Sylvias visor”.

Men ljunghedarna breder ut sig över hela Topelius författarskap. (Med Litteraturbankens sökfunktion finner man inte mindre än 723 sökträffar på ”ljung”.) I det karga naturlandskapet fann han symbolen för den finska folksjälen. I samlingen Nya blad skrev han:

”Jag älskar skogen och hafvet, det djupa lugnet och den vilda stormen i begge. Jag älskar solen och stjernorna och månen och skyarna. Jag älskar ock den stilla daggen på dalens blommor: – striden, segern och segerns frid. På slätterna, bland verldens fröjder, går sällan min stig. Derföre är min sång en ljungblomma lik, enslig fostrad i skogen. Alldrig skall den kastas i verlden ut, der så mycket herrligt förut öfverglänser dess bleka rodnad. Aldrig skall dess namn höras på slätterna. Så som den blomstrat, skall den ock vissna, enslig och gömd och glömd.”

I mediespelaren ovan kan du lyssna på radioprogrammet, där skådespelaren Gabriel Alw läser fem av Zacharias Topelius dikter: ”Helsning till den finska nödens välgörare utom Finland”, ”Islossningen i Uleå elf”, ”J. L. Runeberg inför sitt rykte”, ”Studentvisa” samt ”Veteranerne”.


Inspelningarna tillgängliggörs med tillstånd från Sveriges Radio. – Porträttet ovanför, utfört av Waldemar Lindström, har vi lånat från Uppsala universitetsbibliotek.