TILLÄGG, MAJ 2021. Tack vare Tommy Holm kan vi nu berätta mer – och förhoppningsvis korrekt! – om människorna på bilden. Läs vidare under bildgalleriet!

Vi skrev om ett litterärt festfotografi för ett tag sedan. Vi tycker helt enkelt om att skriva om litterära festfotografier. Och alldeles nyss fick just detta fotografi illustrera en text om Litteraturbanken i Dagens Nyheter, skriven av Lotta Olsson. När det begav sig så skrev vi så här på bloggen – och läs sedan vidare under det övre bildgalleriet, för det finns nu en smula mer att berätta och visa:

”Ett annat litterärt kalas – men flera av vännerna återkommer. Märkliga reflexer (bland annat syns ett stearinljus) skvallrar om att fotografiet tagits mot ett spegelglas, sannolikt av mannen längst ner till vänster. (Det är fortfarande oklart vem han är, han är med också på vårt andra litterära kalas – och här grimaserar han som inför en porträttagning hos polisen.) Böcker från dåtidens förlag syns uppe till höger. Strax därunder ser vi Erik Asklund; han höjer ett glas. Rudolf Värnlund pekar med fingret på en skulpterad näsa – vem kan bysten föreställa, måntro? Och vad är det som Värnlund och kvinnan vid hans sida har på sina huvud? Broderade servetter?

Till höger en lätt bakåtlutad och mycket välklädd Vilhelm Moberg. Och längst uppe till höger – man ser honom knappt, för han är till största delen utanför fotografiets räckvidd – Eyvind Johnson, eller åtminstone hans mun och haka.

Man tycks ha unnat sig vickning.”

LÄS MER UNDER BILDGALLERIET.

(Fotografiet är hämtat från en privat samling. Klicka gärna på en bild, så kommer den fram i större storlek.)

Nåväl. Dagens Nyheter har en allmänbildad läsekrets, och det kom in en del brev till tidningen efter att artikeln hade publicerats. Och Lennart i Järfälla tyckte sig känna igen kvinnan i förgrunden. Var det inte i själva verket författaren Birgit Th. Sparre som satt där i mitten, milt leende med blicken fäst vid något vi inte kunde se? Sparre, ihågkommen idag för sin romansvit Gårdarna runt sjön, verkar förstås ha levt större delen av sitt liv i trakterna av Ulricehamn och Borås. Så hur kommer det sig då att hon sitter här – om det nu är hon – i sällskap med Moberg, Johnson och Värnlund?

Vi har en bild till från det här kalaset, och det är väl lika bra att bifoga även denna. Här ser vi Eyvind Johnson en smula tydligare. Helt nykter är han nog inte. Men vad har hänt med Erik Asklunds hår? Och vad är det för sten som är infattad i hans ring? Och, framförallt – är det Birgit Th. Sparre som sitter där, nu snett framför Eyvind Johnson? Och var befinner man sig?

TILLÄGG, MAJ 2021. Tack vare Tommy Holm kan vi nu gå vidare i den här frågan. Vän av ordning märker att rubriken nu är ändrad – och identifikationen av Birgit Th. Sparre är med stor sannolikhet inte Birgit Th. Sparre utan Aase Johnson, gift med Eyvind.

Holm kan dessutom identifiera ännu fler ansikten i dessa fotografier. För en djuplodande beskrivning, klicka här – och läs mer om vem som är vem, och varför.

(Fotografiet är hämtat från en privat samling. Klicka gärna på en bild, så kommer den fram i större storlek.)