Ett annat litterärt kalas – men flera av vännerna återkommer. Märkliga reflexer (bland annat syns ett stearinljus) skvallrar om att fotografiet tagits mot ett spegelglas, sannolikt av mannen längst ner till vänster. (Det är fortfarande oklart vem han är, han är med också på vårt andra litterära kalas – och här grimaserar han som inför en porträttagning hos polisen.) Böcker från dåtidens förlag syns uppe till höger. Strax därunder ser vi Erik Asklund; han höjer ett glas. Rudolf Värnlund pekar med fingret på en skulpterad näsa – vem kan bysten föreställa, måntro? Och vad är det som Värnlund och kvinnan vid hans sida har på sina huvud? Broderade servetter?

Till höger en lätt bakåtlutad och mycket välklädd Vilhelm Moberg. Och längst uppe till höger – man ser honom knappt, för han är till största delen utanför fotografiets räckvidd – Eyvind Johnson, eller åtminstone hans mun och haka.

Man tycks ha unnat sig vickning.

(Och vilka är dessa kvinnor? Och varför vet vi inte deras namn? Maila gärna info@litteraturbanken.se om du har något att berätta. Vi vill också veta.)

(Fotografiet är hämtat från en privat samling. Klicka gärna på en bild, så kommer den fram i större storlek.)