Nils och Henny Ferlin i Penningby (1948).
Bild: Upplandsmuseet.

Året är 1947, och det har kommit besök till den lilla stugan i Penningby. Hemma hos Nils Ferlin och hustrun Henny sitter vännerna Elof Ahrle, John Elfström och Harald Beijer runt köksbordet och samtalar om gemensamma minnen. Man minns Elin Svenssons teaterskola. Man samtalar om Dan Anderssons diktning, ”bättre än lyrik”. Om dennes död: ”som en vägglus”. Om dikten ”Vaggsången vid Kestina”. Om livet som skådespelare. Om försök att försörja sig som antikvariatshandlare. Och om allt mellan himmel och jord.

Det är Karl-Axel Arvidsson (1915–1962) som lyssnar och spelar in. Och det är ett vindlande, intimt och gemytligt utsnitt ur tiden vi bjuds.

Fotografiet, av en okänd fotograf, har vi lånat från Upplandsmuseet. – Inspelningen återges med tillstånd från Sveriges Radio och rättighetshavarna.