I två hyrda rum på Norrtullsgatan bor de fyra vännerna Elisabeth, Magnhild, Emmy och Eva. ”Norrtullsligan”, som de kallar sig själva, är några av de hundratals kvinnliga kontorister som arbetar i huvudstaden i början av 1900-talet. Tillsammans navigerar de genom det självständiga livets nyvunna friheter och faror i storstaden.
Gänget lönearbetar och rör sig i staden på ett sätt som generationer kvinnor före dem bara kunnat drömma om – men de arbetar för slavlöner, trakasseras av sina manliga kollegor och rösträtten är fortfarande mer än ett decennium bort. – Idéhistorikern Katarina Leppänen gästar Verket och har läst Elin Wägners banbrytande roman Norrtullsligan från 1908. Samtalet leds av Paulina Helgeson.
Katarina Leppänen är professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, specialiserad på skönlitteratur, genus- och demokratifrågor. Hon disputerade 2005 på en avhandling om Elin Wägners tänkande i relation till den europeiska kvinnorörelsen och föreställningar om kön, natur och historia. Den utkom i bokform 2007 som Elin Wägner’s Alarm Clock: Ecofeminist Theory in the Interwar Era (Lexington Books, Rowman & Littlefield Publishers).
I Litteraturbankens digitala samlingar finner du självfallet Elin Wägners roman Norrtullsligan bland ett myller av andra verk skrivna av samma författare. En stor mängd böcker kan du också hämta ner i epub-format för läsplattan. I vanlig ordning är alltsamman gratis och fritt tillgängligt för allmänheten!
Verket – en podd om klassiker är ett samarbete mellan bildningsmagasinet Anekdot vid Stockholms universitet, Nationalmuseum, Dramaten och Litteraturbanken.
Samtalsledare: Paulina Helgeson
Inspelningsteknik: Martin Joviken
Klippning: Urban Göranson
Producent: Magnus Bremmer