Nils Ferlin. Fotografiet, av en icke namngiven fotograf, är hämtat ur Albert Bonniers förlag. Ett familjeföretag 1837–1962. Etthundratjugofem år (1962).

1944 var ett egendomligt år för Nils Ferlin. Sex år tidigare hade hans samfällt hyllade diktsamling Goggles lämnat tryckpressarna. Det blev hans definitiva genombrott.

Sedan dess hade andra världskriget och dess omistliga mörker gjort sitt inbrott i alla svenskars vardag. Till följd drabbades Ferlin av svåra depressioner och en ihärdig skrivkramp. I omgångar skrev han in sig på Beckomberga sjukhus.

Men året kom att bli början på något nytt. Tillsammans med sin blivande fru Henny Lönnqvist flyttade han till en liten hyrstuga i Penningby, och lämnade hemlöshet och stadsliv bakom sig. På sängkanten i torpet började arbetet med den nya diktsamlingen: Med många kulörta lyktor. Boken betraktas i efterhand som det slutliga uppbrottet med bohemeriet i Klarakvarteren.

Innan den nådde bokhandeln strax före jul besökte Nils Ferlin Sveriges Radio för en uppläsning av elva nya dikter. Radioprogrammet, som sändes 11 oktober 1944, kan man nu lyssna på här nedan. Antingen på hela sändningen, eller på de separata dikterna i spellistan undertill.

I diktsamlingen finner man både äldre och nyskrivet material. Ferlin återanvände nämligen titt som tätt gammalt diktstoff. Av ett par dikter finns även bevarade manuskript, såsom Jag mötte –, Utanför ett café, och Fru Sorg.


Inspelningen återges med tillstånd från Sveriges Radio och rättighetshavarna. Fotografiet, av en icke namngiven fotograf, är hämtat ur Albert Bonniers förlag. Ett familjeföretag 1837–1962. Etthundratjugofem år (1962).I Jenny Westerströms biografi Nils Ferlin. Ett diktarliv (1998) kan man läsa mer om Nils Ferlin och hans leverne.