Nils Ferlin Orosår

”Hur kom kriget att påverka Nils Ferlin? Vad gjorde det med hans diktning? Hur gestaltades denna tid i hans texter? Och fanns det redan före krigets utbrott ett stråk i hans poesi som stod mönstrat vid gränsen, redo för den annalkande stormen?” – Med dessa ord inleder vi Litteraturbankens nya digitala utställning ”Orosår: Nils Ferlin & kriget” i Diktens museum, som lanserades i dagarna.

Utställningen kretsar kring Ferlins liv och dikt under åren 1939–1945. Den innehåller allt från dagsaktuell vers och diktmanuskript till intervjuer och fotografier från tjänstgöringstiden som granatkastare. Och förstås inspelningar av Nils Ferlins röst. Diktinläsningar i massor.

BESÖK UTSTÄLLNINGEN HÄR.

”Orosår: Nils Ferlin & kriget” är den femte utställning i Diktens museum, efter utställningar om Anna Greta Wide, om Tage Aurell & Georg Büchner , om Evert Taube – och om vårt stora digitaliseringsprojekt Nya vägar till det förflutna. Och fler ska det så småningom bli.

Men viktigast av allt: Diktens museum stänger aldrig. Allt är fritt att läsa, att lyssna till och att se.

Fotografierna har vi lånat från boken Efterskörd, 2021, av Hans Rutberg & Jenny Westerström. Klicka på fotografierna för att förstora dem, eller se fler bilder i utställningen.