Olof Lagercrantz
Olof Lagercrantz på lyrikafton hos Anna-Stina Åberg 1975.

Olof Lagercrantz (1911–2002) var en mångbegåvad personlighet och en av förra århundradets lysande fixstjärnor på den svenska kultursfärens himlavalv.

Tidningsman och kritiker var han. Och inte minst chefredaktör på Dagens Nyheter åren 1960–1975 – en period då tidningens kultursidor utökades lavinartat, och redaktionen bestod av prominenta skribenter som Sven Lindqvist och Folke Isaksson. Olof Lagercrantz var på sitt märkvärdiga vis Dagens Nyheter på den tiden.

(I detta sammanhang kan vi avslöja att en ny digital utställning om Lagercrantz verksamhet som kritiker är i faggorna på Diktens museum! Den öppnas under nästa år, och till dess får ni hålla till godo med våra utställningar om Anna Greta Wide, Nils Ferlin, Evert Taube, för att nämna några.)

Men Lagercrantz var förstås mycket mer än bara tidningsman: litteraturvetare, författare och poet. Många minns honom för den lilla, likväl pregnanta, essäsamlingen Om konsten att läsa och skriva (1985), vilken för övrigt står i vår digitala bokhylla bredvid en mängd andra Lagercrantztitlar.

Däremot vill vi idag rikta strålkastarljuset mot Lagercrantz insats som poet. Tack vare generöst tillstånd från rättighetshavarna och Sveriges Radio kan vi nu publicera tre radioprogram som Lagercrantz gästade med sin lyrik under 1950- och 1960-talet.

Vi börjar med slutkapitlet. Idag presenterar vi nämligen ett radioprogram som sändes i samband med att diktsamlingen Linjer publicerades 1962. Den skulle komma att bli Lagercrantz sista diktsamling. Dessa klassiskt sparsmakade dikter satte därför lika mycket punkt för en era, som de vände blad och riktade blicken framåt, mot tiden som essäist, biograf, chefredaktör …

Lyssna på programmet i spelaren ovan, eller lyssna på de separata dikterna i spellistan nedanför.


Inspelningarna publiceras med tillstånd från Sveriges Radio och rättighetshavarna. – Fotografiet, taget av Gulli Lindgren, och här är beskuret och bearbetat, har vi lånat av Sörmlands museum (CC BY-NC-SA 4.0).