I drygt ett år har nu Verket – en podd om klassiker cirkulerat i podcastflödena. Tillsammans med bildningsmagasinet Anekdot och Nationalmuseum startade vi podden i fjol för att samtala och fördjupa oss i det vi älskar mest: det klassiska verket. Avsnitten kan handla om Selma Lagerlöfs Körkarlen, om Carl Larssons målning Midvinterblot eller om Ovidius Metamorfoser. Här finns garanterat något för alla.

I höstas anslöt även Dramaten till poddgemenskapen, och nu varvas Verkets kanal med litteratur, dramaklasiker och bildkonst om vartannat. I skrivande stund har vi tillsammans åstadkommit 25 poddar om 25 vitt skilda verk. Och fler avsnitt ska givetvis bli till. Under 2023 ska vi avnjuta, diskutera och analysera en ny laddning klassiker.

För att runda av året bestämde vi oss för att blicka tillbaka på poddens litteraturhöjdpunkter hitintills. Avsnitten kan du höra i valfri poddapp, på Spotify eller i mediespelarna här nedanför. Vi börjar från början:

”I rörelse” av Karin Boye

Medverkande: Johan Svedjedal
Läs verket här.

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

Medverkande: Ellen Mattson & Maria Wahlström
Läs verket här.

”Några ord til min k. Dotter” av Anna Maria Lenngren

Medverkande: Maria Gullstam & Mats Malm
Läs verket här.

Metamorfoser av Ovidius

Medverkande: Anders Cullhed
Läs verket här.

”Elda under din vrede” av Ingrid Sjöstrand

Medverkande: Carina Agnesdotter & Jenny Wrangborg
Läs verket här.

”Ett halvt ark papper” av August Strindberg

Medverkande: Ingrid Elam & Björn Meidal
Läs verket här.

Lort-Sverige av Ludvig Nordström

Medverkande: Peter Forsgren
Läs verket här.

Körkarlen av Selma Lagerlöf

Medverkande: Anna Nordlund & Jenny Bergenmar
Läs verket här.

Porten vid Johannes av Agnes von Krusenstjerna

Medverkande: Anna Williams & Hilda Jakobsson
Läs verket här.

Alice i Underlandet av Lewis Carroll

Medverkande: Björn Sundmark
Läs verket här.

Så sände vi också vår specialproducerade sommarserie ”Kvinnor på tvärs” i år. Då handlade det om fiktiva kvinnor i den svenska litteraturhistorien som på olika sätt går på tvärs mot samhällets normer och konventioner. Tillsammans med litteraturprofessorn och kritikern Ingrid Elam samtalade Litteraturbankens egen Paulina Helgeson om fyra viktiga verk.

Sara Videbeck – i Carl Jonas Love Almqvists Det går an

Läs verket här.

Katja Kock – i Hjalmar Bergmans Flickan i frack

Läs verket här.

Märta Wander – i Frigga Carlbergs För rättfärdighets skull

Läs verket här.

Malin Forst – i Karin Boyes Kris

Läs verket här.


Blogginläggets bild, som här är beskuren och bearbetad, har vi lånat från George Grantham Bain Collection. Fotografiet föreställer den amerikanska skådespelaren Ernest Hare och är taget av en okänd fotograf.