Månadens tema är klassiker. Därför har vi hopfogat en smärre ljudantologi med novellklassiker från den svenska litteraturhistorien.
Både klassiker och novell är flyktiga termer som hela tiden tycks undfly sina egna definitioner. Kanske är det djärvt att yttra bägge orden i samma andetag.
Novellens koncentrerade format – snart sagt dess enda säkra kännetecken – gör den passande för form- och stilexperiment. Novellen är känslig för nya intryck och strömningar: ibland kallar den sig historiett, ibland saga, emellanåt påminner den om prosalyrik. Genren vill oupphörligen omförhandla sig själv. Kanske just därför utmärks den också av tematisk bredd.
Och klassikern är inte så värst annorlunda. Det ligger numera i dess natur att klassikern hela tiden omprövas mot dagens krav och föreställningar – inte minst föreställningar om tidlöshet, lustigt nog.
Novellerna i vår ljudantologi har på så vis gemensamt att de fortfarande angår oss, de tystnar inte, och de sträcker sin öppna hand eller knytnäve emot oss.
I ett annat inlägg här på Ljud & Bild skriver vi om tio klassiska dikter. Ta dig dit och lyssna på inläsningarna via denna länk.
Läs gärna mer av författarna till novellklassikerna ovanför hos Litteraturbanken – eller lyssna till fler inläsningar här på Ljud & Bild:
August Strindberg (Läs – lyssna)
Victoria Benedictsson (Läs – lyssna)
Selma Lagerlöf (Läs – lyssna)
Mathilda Malling (Läs – lyssna)
Hjalmar Söderberg (Läs – lyssna)
Elin Wägner (Läs – lyssna)
Ivar Lo-Johansson (Läs – lyssna)
Eva Neander (Läs – lyssna)
Tage Aurell (Läs – lyssna)
Stig Dagerman (Läs – lyssna)
Ovanstående inspelningar är upphovsrättsskyddade. Inspelningarna med Tage Aurell och Stig Dagerman återges med tillstånd från Sveriges Radio och rättighetshavarna. – Konstverket ovanför, målat av Marie Denise Villers, har vi lånat från The Metropolitan Museum of Art.