Stig Dagerman
Stig Dagerman intill författaren Per Olof Ekström.

Dramatikern och skådespelaren Hannes Meidal gjorde oss nyligen den stora äran att läsa in tre texter av Stig Dagerman. Vi har redan publicerat de två tidigare inläsningarna av ”Tusen år hos Gud” och ”De röda vagnarna” – som utlovat offentliggör vi nu den tredje novellen: ”I farmors hus”.

Under en knapp halvtimma följer vi en pojke på jakt efter tystnaden. I vid mening berör novellen själva diktandets eller rentav levandets förutsättningar. Hör Meidals inläsning i mediespelaren nedanför, och följ med i texten som kan läsas i sin helhet hos Litteraturbanken.

”I farmors hus” publicerades först i veckotidningen Idun 1953. Novellen återupptäcktes i den av Olof Lagercrantz redigerade postuma samlingen Vårt behov av tröst (1955). Lagercrantz lånade titeln från Dagermans närmast legendariska essä ”Vårt behov av tröst är omättligt …”, och urvalet bestod av en rad verk som aldrig tidigare tryckts i bokform, däribland ”Att döda ett barn” och ”Birgitta svit”.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Vårt behov av tröst älskades av alla. (Till exempel av författarkollegan Barbro Alving som lånade ut sitt exemplar till en medfånge när hon satt av sitt fängelsestraff på Långholmens centralfängelse 1955. Det kan man läsa om här.)

Läs mer av Stig Dagerman på Litteraturbanken:

DE DÖMDAS Ö (1946)
ESSÄER OCH JOURNALISTIK (1983)
DE RÖDA VAGNARNA. NOVELLER OCH PROSAFRAGMENT
HEMLIGHET. DIKTER OCH PROSADIKTER


Inläsningen av ”I farmors hus” är upphovsrättsskyddad och verket återges med tillstånd från rättighetshavarna. Blogginläggets bild – målningen Mångård av Eugène Jansson – har vi lånat från Wikimedia. Fotografiet av Per Olof Ekström och Stig Dagerman, taget av en okänd fotograf, har vi lånat från Dagens Nyheter (19 november 1949).