Tisdagen den 26 november 1907 är en dag att minnas i svensk teaterhistoria. Då öppnades portarna för August Strindbergs och August Falcks nystartade Intima teater på Barnhusgatan 20 i Stockholm. Med den tyske regissören Max Reinhardts ”Kammerspiel-Haus” i Berlin som förebild önskade de två teatermännen skapa en ny form av scenkonst som skulle bryta med samtidens konventioner på de etablerade scenerna i landet.

Strindberg skrev i samband med öppnandet:

”Om man nu frågar vad en Intim Teater vill, och vad som åsyftas med Kammarspel, så kan jag svara så här: I dramat söka vi det starka betydelsefulla motivet, men med begränsning. I behandlingen undvika vi all flärd, alla beräknade effekter, applådställen, glansroller, solonummer. Ingen bestämd form skall binda författaren, ty motivet betingar formen. Alltså frihet i behandlingen, endast bunden av konceptionens enhet och stilkänslan.”

Intima teatern var från första dagen känd för att uppmuntra och stödja nya röster inom teaterkonsten. På så vis fick här ett stort antal unga skådespelare chansen att odla sin talang. För somliga väntade framgångsrika karriärer inom teater och film.

1957, femtio år efter öppnandet återförenades delar av ensemblen i radio för att samtala minnen från den händelserika tiden i Strindbergs teatersalonger. Här hör vi storheter som Maria Schildknecht, Anna Flygare, Helge Wahlgren och Alrik Kjellgren för att nämna ett fåtal. De har alla anekdoter att meddela, lustiga som vemodiga.

Lyssna i mediespelaren nedtill!

Läs mer hos Litteraturbanken:

AUGUST STRINDBERG: PROLOG VID INTIMA TEATERNS ÖPPNANDE (1907)
AUGUST STRINDBERG: MEMORANDUM TILL MEDLEMMARNE AF INTIMA TEATERN (1908)
AUGUST STRINDBERG: ÖPPNA BREF TILL INTIMA TEATERN (1909)
AUGUST FALCK: FEM ÅR MED STRINDBERG (1935)
PER STAM: ”INTIMA TEATERN (1907–1910)” (1999)

Sedan några månader tillbaka öppnade vi förresten vår ständigt växande digitala utställning om och med svensk radioteater: DRAMAKLASSIKER FRÅN SVERIGES RADIO DRAMA. Här fördjupar vi oss i radiodramatik från förr och kryddar den med spännande arkivmaterial: fotografier, manuskript och regimanus. Hittills kan man fördjupa sig i tre radiouppsättningar av Strindbergspjäser: Fröken Julie, Fadren och Ett drömspel.


Inspelningen tillgängliggörs här med tillstånd från Sveriges Radio. – Fotografiet som är taget av en okänd fotograf har vi lånat från Helge Wahlgrens essä ”Strindbergs egen teater” i Ord & Bild, nr. 1, 1928.