Verket – en podd om klassiker: Ovidius Metamorfoser

Höstens sista litteraturavsnitt av Verket – en podd om klassiker har just kastat sig ut i poddetern! Nu lämnar vi både Sveriges gränser och backar bandet tvåtusen år – dagens podd handlar nämligen om den romerske skalden Ovidius och dennes klassiska verk Metamorfoser.

Avsnittsbeskrivningen lyder: ”Allt är möjligt för de gudar och halvgudar som befolkade den grekiska och romerska mytologin. De rövar bort, förför, dödar, våldtar, älskar och ingriper på olika sätt i människornas liv. I Ovidius Metamorfoser, en av världslitteraturen största klassiker, möter läsaren ett stort antal förvandlingssagor; ofta grymma och våldsamma men oupphörligt fascinerande. Verket leder dig genom Metamorfosernas värld och förklarar varför Ovidius (43 f. Kr –18 e.Kr) är både feministen och modernisten bland sina samtida.”

Vår programledare Paulina Helgeson gästas idag av Anders Cullhed, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, som har specialiserat sig på äldre litteratur författade på de romanska språken.

Du kan lyssna på avsnittet i spelaren nedanför, men du hittar oss även i din vanliga poddapp och på Spotify.

Ovidius Metamorfoser finns självklart att läsa på Litteraturbanken, i översättning av Harry Armini (1885-1957). Ta dig vidare skaldeverkets första del här och andra del här, eller fördjupa dig ytterligare i Tönnes Klebergs introduktion av Ovidius och kejsardömet Rom.


Verket – en podd om klassiker är ett samarbete mellan bildningsmagasinet Anekdot vid Stockholms universitet, Nationalmuseum och Litteraturbanken.

Samtalsledare: Paulina Helgeson
Ljudproduktion och klippning: Urban Göranson
Inspelningsteknik: Pär Nordlund
Producent: Magnus Bremmer